Kategoriat
Uncategorized

Koirat aistivat myös vanhat vauriot

Kävimme tässä syksyllä koirien kanssa tutkimassa vanhan maatilan päärakennuksen. Asuntoa oli jo osittain remontoitu, mutta ennen remontin jatkamista haluttiin selvittää homekoirien avulla asunnon kuntoa ja remonttitarpeen laajuutta.

Nopeasti tytöt paikallistivat homeen hajua keittiöstä tiskikoneen takaa sekä samalla seinustalla olevasta keittokomerosta. Lähtömme jälkeen tilaaja siirsi tiskikonetta, mutta seinässä tai lattiassa ei pintamateriaaleissa ollut mitään ulkoisen vaurion merkkejä. Mutta kun seinän pintarakenteet purettiin hirsiin asti, löydettiin seinästä vanha lahovaurio. Lahovaurio muodostuu pitkällisestä kosteusrasituksesta esimerkiksi väärään paikkaan joutuneen sadeveden tai toimimattomien/puutteellisten salaojien vuoksi.

Vaikka hirret olivat vuosien aikana kuivuneet, koirat pystyivät silti paikallistamaan vaurion sijainnin ja remonttia pystyttiin jatkamaan. Ilman homekoiratarkastusta keittiöön olisi tehty todennäköisesti vain pintaremontti, jolloin seinän kunto olisi jäänyt huomaamatta ja vaurio korjaamatta.

On ilo työskennellä näin taitavien tyttöjen kanssa! Kuvan jakamiseen saatu lupa tilaajalta.