Kategoriat
Uncategorized

Homekoiratyö tutuksi osa 2: Homekoiratarkastus

Homekoiratarkastuksessa koira tarkistaa tutkittavan alueen (usein koko talo/huoneisto) kiertämällä huoneet rakennuksen seinänvieriä kulkemalla. Kun koira havaitsee homeen hajua, se paikallistaa hajulähteen ja tekee koulutetun ilmaisun mahdollisimman lähelle hajunlähdettä. Sirillä ilmaisuna on jähmettyminen hajulähteellä.

Tarkastuksia voidaan tehdä mille tahansa rakennukselle, jossa on tarkastushetkellä peruslämmöt päällä. Ulkorakennuksia tai muita kylmiä tiloja ei homekoiran kanssa tarkasteta, koska ulkoilmassa luonnollisesti olevat homeitiöt haittaavat homekoiran työskentelyä ja tekevät etsinnästä epätarkkaa. On hyvä kuitenkin tiedostaa, että ulkoilman sisältämien homeitiöiden vuoksi homekoirat ilmaisevat myös ns. ilmavuotokohtia, jossa ulkoilmaa pääsee sisälle rakennukseen esimerkiksi huonosti tiivistettyjen ikkunoiden kautta. Nämä kohdat on kuitenkin hyvä havaita, sillä ilmavuotokohdat kasvattavat riskiä rakenteiden homevaurioille tulevaisuudessa.

Homekoiratarkastuksia voidaan tehdä ympäri vuoden eikä tarkastukseen tarvitse juurikaan varautua. Tärkeintä on poistaa tiloista kaikki koiralle vaaralliset asiat ja tarvittaessa siirtää huonekaluja keskemmälle huonetta, jotta koiran kulkeminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Tarkastusta saa ja olisi suositeltavaa olla itse seuraamassa. Kun homekoira on tarkastanut kaikki alueet, käydään tilaajan kanssa vielä yhdessä läpi kaikki kohdat, jotka koira ilmaisi. Homekoiratarkastuksesta toimitetaan lisäksi aina virallinen raportti, mikä helpottaa seuraavan asiantuntijan työskentelyä, kun lähdetään suunnittelemaan mitä koiran ilmaisemille kohdille kannattaa tehdä. Avaan homekoiratarkastusraportin sisältöä sekä hinnastoa julkaisusarjan viimeisessä jutussa.