Kategoriat
Uncategorized

Homekoiratyö tutuksi osa 1: Koiran koulutus

Homekoiraksi voi kouluttaa oikeastaan minkä koiran tahansa, ainoastaan todella lyhytkuonoiset koirat eivät fysiikkansa puolesta jaksa tehdä pitkäkestoista etsintää. Tärkeintä on koiran iso etsintämotivaatio! Koulutus aloitetaan ensin pitkäjänteisellä etsintämotivaation ja -keston kasvattamisella lelujen tai namien etsinnällä erilaisissa paikoissa. Etsintätreenien rinnalla haluttua kohdehajua (home) voidaan vahvistaa hajuerottelulla, jossa koira etsii purkkien joukosta sen purkin, missä kohdehaju on ja jättää muut hajut huomioimatta, vaikka kuinka esimerkiksi nakki tai kissanruoka houkuttelisi.

Mikä sitten erottaa homekoiran esimerkiksi nose work-koirasta? Koulutuksellisesti ei oikeastaan mikään, mutta tärkein erottava tekijä on kohdehaju. Nose workissa käytetään puhdasta hajua esim eukalyptus, joka ei muutu eri treeneissä. Homekoiran kanssa sen sijaan koiran täytyy ilmaista homeen haju, oli se sitten puussa, betonissa, eristevillassa jne. Haasteen tekee se, että kaikissa materiaaleissa homeen haju on erilainen. Lisäksi usein aidoissa homekohteissa saattaa olla kymmeniä erilaisia homeita yhtä aikaa. Tästä syystä koirani on koulutettu homeisilla rakennusmateriaaleilla, jonka cocktailia en itsekään tiedä. Näin varmistan sen, ettei koirani etsi vain tietyntyyppisiä homeita.

Mistä tietää osaako homekoira hommansa? Työtä vahvistetaan viikoittaisilla treeneillä erilaisissa kohteissa. Lisäksi homekoiraohjaajan koulutus antaa viitteitä koiran tasosta. Itse olen suorittanut reilun vuoden mittaisen homekoiraohjaaja-koulutuksen, jotta pystyn varmistamaan koirieni hyvän tason homekoiratyössä!