Homekoiratarkastus

Homekoirat Siri ja Kira

Mitä homekoiratarkastuksessa tapahtuu? Mihin homekoiran käyttö perustuu? Millaisissa tilanteissa homekoira auttaa? Näihin kysymyksiin saat vastauksia tällä sivulla. Tarkempia tietoja homekoiratarkastuksesta voit lukea myös blogista sekä ottamalla yhteyttä.

Mihin homekoiran käyttö perustuu?

Homekoira on koulutettu ilmaisemaan homeiden ja mikrobien sekakasvustoja, joita tavataan yleisesti kosteus- ja homevaurioituneissa kohteissa. Koira ilmaisee homekasvuston siitä kohtaa, mistä se saa voimakkaimman hajun home- ja/tai mikrobikasvustosta.  Koira ilmaisee sekä kosteana että kuivana olevan homevaurion.

Olen suorittanut reilun vuoden mittaisen homekoiraohjaaja-koulutuksen, jonka opeilla pystyn varmistumaan koirieni hyvästä tasosta homeiden etsinnässä. Lisäksi osallistumme aktiivisesti Suomen Homekoirayhdistyksen järjestämiin seminaareihin ja leireille, jotta varmistan osaamiseni myös tulevaisuudessa. Siri on virallisesti suorittanut Suomen Homekoirayhdistyksen tasotestin vuonna 2023. Treenaamme myös viikoittain homeiden etsintää sekä homeiden ilmaisua, jotta koirani ovat parhaassa mahdollisessa iskussa homekoiratarkastuksessa.

Milloin tilata homekoiratarkastus?

Homekoiraa voidaan hyödyntää tilanteissa, joissa halutaan pintoja rikkomatta selvittää rakennuksen kunto ja kartoittaa etukäteen mahdolliset ongelmakohdat ennen mahdollisten rakennusavausten tekemistä.

Homekoiran kanssa pystytään tutkimaan kaikenlaisia rakennuksia pienistä yksiöistä isoihin toimistotiloihin ja vapaa-ajan asuntoihin. Tilan ei tarvitse olla asuttu tutkimushetkellä, mutta peruslämmöt olisi hyvä olla päällä talvisin. Vuokra-asuntoa tutkittaessa asunnon omistajan tulee olla tietoinen homekoiratarkastuksesta ennen tutkimuksen tekemistä.

Useimmiten meihin otetaan yhteyttä tilanteissa, jossa kotona on havaittavissa epäilyttävää ”kellarimaista hajua”, joka voi olla homeen hajua. Lisäksi pitkä-aikaiset, jatkuvat flunssakierteet ja muut oudot terveysoireet ovat olleet syynä homekoiran tilaamiseen.

Näiden lisäksi homekoirasta on hyötyä, kun suunnitellaan talon remonttia. Homekoiran avulla voidaan kartoittaa talon kuntoa ja selvittää mahdolliset homevaurio-kohdat, jotta remontin alkaessa vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Homekoira on hyvä apu myös uuden asunnon hankinnassa, jotta voidaan varmistua uuden asunnon kunnosta ja mahdollisesta remonttitarpeesta ennen muuttoa ja ostopäätöksen tekemistä.

Mitä homekoiratarkastuksessa tapahtuu?

Homekoiratarkastuksessa koulutettu homekoira tarkastaa haistelemalla tutkittavan alueen ja havaitessaan homeen hajua ilmaisee sen ohjaajalle koulutetulla tavalla. Ohjaajan tehtävänä on seurata ja havainnoida koiran työskentelyä ja mahdollisia koiran tekemiä ilmaisuja. Homekoiratarkastuksen jälkeen asiakkaalle toimitetaan aina raportti, jossa on esitetty kuvin ja pohjapiirrokseen merkittynä mahdolliset koiran tekemät ilmaisut sekä suositeltavat jatkotoimenpiteet. Homekoiratarkastuksessa ei rikota pintoja tai kerätä näytteitä, tarkastus perustuu koiran hyvään hajuaistiin.

Koiran tekemien ilmaisujen perusteella on aina suoritettava tarvittavat jatkotutkimukset homevaurion laajuuden ja vakavuuden määrittämiseksi. Jatkotutkimus ja korjaustoimenpiteiden suunnittelu on aina syytä teettää kosteus- ja homevaurioihin erikoistuneella asiantuntijalla.

Miksi tilata homekoiratarkastus?

  • Homekoirat ovat tarkkoja ja luotettavia: homekoirat löysivät mikrobivauriot lähes 90% todennäköisyydellä asianajotoimisto Teräskulman laajan, 83 asuntoa ja kiinteistöä, sisältävän tutkimuksen mukaan.
  • Homekoiratarkastus on hyvä tapa selvittää rakennuksen mahdolliset home- ja mikrobivauriot pintoja rikkomatta
  • Homekoiratarkastus antaa laajaa ja arvokasta tietoa rakennuksen mahdollisesta korjaustarpeesta asiantuntijoille, jolloin tarvittavat mittaukset on helpompi kohdentaa oikeisiin paikkoihin
  • Jos oman kodin terveys epäilyttää, on homekoiratarkastus nopea ja kustannustehokas tapa selvittää mahdolliset ongelmakohdat

Missä homekoiramme työskentelevät?

Asumme Liedossa, Varsinais-Suomessa ja teemme pääsääntöisesti homekoiratarkastuksia Turkuun ja sen lähikuntiin. Homekoiratarkastuksia voi tilata myös kauemmaksikin Turun alueelta, teemme homekoirien kanssa työkeikkoja ympäri Länsi- ja Etelä-Suomen! Hinnasto-välilehdeltä löytyy tarkemmin työskentelyalueemme ja hinnat.